Turnen kan heel intimiderend zijn als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Zelfs als je al eerder aan turnen hebt gedaan, kan het systeem van studententurnen best verwarrend zijn. Daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet om uit te leggen hoe de wereld van het studententurnen werkt. Als je nog vragen hebt, stuur dan gerust een mailtje naar u.turn.utrecht@gmail.com, of spreek het bestuur of de trainers aan in de zaal. Iedereen helpt graag!
1Schrijf je U-turn met een grote of kleine T?
U-turn schrijf je met een kleine t ;) heel belangrijk!
2Wat is het verschil tussen studentenwedstrijden en KNGU wedstrijden?
  • De Koninklijke Nederlands Gymnastiek Unie (KNGU) is de nationale sportbond voor turnen. Als je bij een ‘normale turnvereniging’ (ook wel burgervereniging genoemd) zou gaan trainen, doe je mee aan wedstrijden georganiseerd door de KNGU. Als student mag je ook meedoen aan KNGU wedstrijden.
  • Studententurnwedstrijden (Nederlandse studenten turn competities, of NSTC’s) worden georganiseerd door de Nederlandse Studenten Turn Bond (NSTB). Deze wedstrijden zijn uitsluitend open voor andere leden van studententurnverenigingen zoals U-turn. Wij hebben een eigen reglement en indeling van niveaus, en sommige regels zijn wat relaxter dan bij de KNGU. Ook is de algemene sfeer bij studentenwedstrijden wat relaxter en is er meer nadruk op plezier en gezelligheid.
3Wat houdt een wedstrijdweekend in?
  • Een wedstrijd weekend bestaat voornamelijk uit de wedstrijd zelf. Deze is vaak opgedeeld in twee of drie rondes. De eerste ronde begint in de ochtend rond 9:00 of 10:00, en de laatste ronde kan richting 19:00 (of zelfs later) eindigen als het uitloopt.
  • Daarna zijn de festiviteiten nog niet klaar, want er is ook avondeten, een prijsuitreiking, en een leuk themafeest! Na het feest kun je blijven slapen op locatie. Dit is meestal op luchtbedjes in een gymzaal. ‘s Ochtends ontbijt je dan gezamenlijk, om daarna huiswaarts te keren.
  • Je kan je inschrijven per deel van het weekend waar je bij wilt zijn.
  • Globale indeling wedstrijddag:
    • 9.30 – 18.00 Wedstrijd in 2 of 3 rondes
    • 18.00 – 20.00 Avondeten
    • 20.00 – 03.00 Prijsuitreiking en feest in thema
    • 03.00 – 10.00 Overnachting en ontbijt
4Hoe werkt een turnwedstrijd?
  • In een turnwedstrijd ga je alle toestellen van je discipline langs en laat je een mooie oefening zien die beoordeeld wordt door de jury, met behulp van een score. Het is handig om een half uur tot een uur voor de starttijd van jouw ronde aanwezig te zijn, voor de laatste voorbereiding en, omdat de wedstrijd ook in kan lopen, waardoor je eerder moet beginnen.
  • De wedstrijd begint met een algemene warming-up, waarin iedereen warm kan rennen en een beetje kan rekken. Het begin van de algemene warming-up wordt aangekondigd door de wedstrijdorganisatie en er mag ook gebruikgemaakt worden van de vierkante vloer. Daarna zullen alle sporters opmarcheren om de wedstrijd officieel te openen. Hier worden ook belangrijke mededelingen door de wedstrijdorganisatie gedeeld.
  • Na de opmars ga je naar je eerste toestel. Hier zal je een aantal minuten hebben om in te turnen. Dit betekent dat je elementen voor je officiële wedstrijdoefening nog een laatste keer kan oefenen voor je het voor de beoordeling van de jury gaat doen.
  • Als je aan de beurt bent voor je wedstrijdoefening moet je wachten totdat de jury aangeeft dat ze klaar zijn om je oefening te beoordelen. Dit doen ze meestal door hun hand op te steken. Na hun startsein, begroet je de jury door beide armen of een arm uit te strekken, waarna je kan beginnen met je oefening. Nadat je klaar bent groet je de jury opnieuw, zodat ze weten dat ze kunnen stoppen met jureren.
  • Vervolgens draai je door naar het volgende toestel, totdat je alle toestellen hebt gehad.
  • In het geval dat je een toestel niet meedoet, moet je je mogelijk afmelden bij de jury.
5Hoe werkt de opbouw van de score op een turnwedstrijd?
  • Op een turnwedstrijd worden je oefeningen beoordeeld door een jury. De jury geeft een score na elk oefening. De score in turnen bestaat uit twee componenten: uitvoering (E-score, voor ‘execution’) en moeilijkheid (D-score, voor ‘difficulty’).
  • De E-score begint bij 10,00. Voor foutjes zoals kromme benen of een val worden er punten van de E-score afgetrokken.
  • Je D-score is de som van de moeilijkheidswaarden van alle elementen die je in je oefening laat zien en eventueel bonus voor verbindingen tussen elementen. Bijvoorbeeld, een A element is 0,1 punt waard en een B element is 0,2 punt waard. Hoe moeilijker het element, hoe meer punten het waard is.
    • Indien je in de vierkamp meedoet (zie: 'Welke discipline mag ik doen op een wedstrijd?'), krijg je ook een half punt per samenstellingseis waar je aan voldoet in je oefening. Indien je in de zeskamp meedoet krijg je een half punt per elementgroep die in je oefening zit. Het is helemaal niet erg als je een samenstellingseis of elementgroep mist als het te uitdagend is! Je score zal gewoon iets lager zijn dan die van je medesporters die wel alle eisen of elementgroepen hebben uitgevoerd.
  • Er kan ook neutrale (N) aftrek van toepassing zijn. Dit is los van de E- en D-scores. Dit kan je bijvoorbeeld krijgen als je buiten de lijnen van de vloer stapt tijdens je vloeroefening of te weinig elementen in je oefening hebt.
  • Je totale score is op deze manier berekend: D-score + E-score - N aftrek.
6Wat trek ik aan naar een wedstrijd?
  • Op NSTB wedstrijden mag je je verkleden zoals je wilt. Het is niet verplicht om in een turnpak te turnen. Je krijgt zelfs bonuspunten op je score als je een outfit/prop in het thema van de wedstrijd aantrekt!
  • Natuurlijk is het altijd leuk als je onze verenigingskleur, U-turn blauw, draagt! Vergeet ook niet al je mooie U-turn merch mee te nemen/aan te trekken!
7Wat kost een wedstrijd?
  • In het seizoen 2024-2025 zal deelname aan een studententurnwedstrijd maximaal 15 euro kosten, maar U-turn vergoedt voor alle leden de kosten van de wedstrijd.
  • De kosten van de rest van het weekend (avondeten, feest, blijven slapen en ontbijt) zijn bij elkaar opgeteld maximaal 20 euro.
8Welke discipline mag ik doen op een wedstrijd?
  • Turnen is traditioneel opgesplitst in twee disciplines: dames turnen en heren turnen. Ondanks deze termen mag iedereen meedoen in de discipline die ze willen op NSTB wedstrijden, of zelfs allebei. Om dit te benadrukken noemen we binnen U-turn dames- en heren turnen, respectievelijk vierkamp en zeskamp turnen.
9Hoe werken de niveaus? Welk niveau moet ik doen?
  • Binnen de disciplines zijn verschillende niveaus, en studententurnen heeft eigen reglementen. In de zeskamp discipline (‘heren turnen’) zijn er 5 niveaus. Heren 5 (of H5) is het laagste niveau, en H1 het hoogste. In de vierkamp discipline (‘dames turnen’) zijn er 6 niveaus, waar Dames 6 (of D6) het laagste is en D1 het hoogste is.
  • Voor beginners zijn de lagere niveaus een goede plek om te beginnen. Als je al eerder hebt geturnd bij de KNGU, staat er in de NSTB reglementen welk KNGU en NSTB niveaus vergelijkbaar zijn. Bijvoorbeeld, Dames 3 is vergelijkbaar met KNGU supplement D of E. Verder kun je in het reglement kijken naar welke eisen voor elk niveau je wel of niet kan. Je hoeft niet per se aan alle eisen te voldoen om in het niveau te turnen.
  • Je mag altijd een bestuurslid/trainer/jurylid/medelid om advies vragen voor de keuze van je niveau. Iedereen helpt graag!
10Hoe kom ik aan een oefening?
  • Als je nog nooit eerder hebt geturnd kan het moeilijk zijn om een oefening samen te stellen. We hebben een aantal voorbeeldoefeningen voor de lagere niveaus opgesteld om een idee te geven van wat soort elementen er geturnd kunnen worden. Deze zijn op de pagina "Voorbeeld wedstrijdoefeningen" te vinden.
  • In de vierkamp discipline zal je ook choreografie nodig hebben voor je balk en vloer oefeningen en op vloer een muziekje (vloermuziek is niet vereist in niveau D6). Als dit lastig is, kun je altijd hulp vragen van je medesporters, er is vast iemand die wil helpen!
  • Verder hebben we een paar juryleden in de zaal rondlopen. Deze mensen zijn heel bekend met de reglementen, en kunnen ook geraadpleegd worden bij het samenstellen van een oefening. Als je niet weet wie dit zijn kun je altijd een bestuurslid of trainer vragen naar advies of vragen wie er jurylid zijn.
11Wat zijn dans- en acroelementen?
  • Acroelementen (acrobatische elementen voluit) zijn elementen waarbij je over de kop gaat, steunt met je handen of rolt. Bijvoorbeeld een koprol, handstand, radslag of salto. (De ‘illusion’ (duikdraai, in het Nederlands) is hier een uitzondering op. Dit is een gymnastisch element.)
  • Dans elementen, ook wel gymnastisch genoemd, zijn elementen zoals (spagaat)sprongen, pirouetten en draaisprongen.
  • Choreo pasjes in je balk- of vloeroefening zijn geen elementen.
12Nemen we een mascotte mee naar de wedstrijden?
  • Uiteraard! Elke studententurnvereniging heeft een mascotte die ze meenemen naar wedstrijden. Onze trouwe mascotte is Slettie Bettie, een heel schattig biggetje. Wil je meer over Bettie weten, bekijk dan deze pagina.
  • Maar pas op, mascottes kunnen gestolen of ‘gebrast’ worden op een wedstrijd! (zie: ‘Wat is brassen’?)
13Wat is brassen?
  • Brassen is de actie van het stelen van de vlag of mascotte van een andere turnvereniging. Brassen mag bijvoorbeeld op studententurnwedstrijden, waar leden de gestolen mascotte mee buiten de zaal moeten nemen. Er is ook een officieel brasreglement van de NSTB, waar alle regels worden uitgelegd.
  • Als er gebrast wordt, moet de brassende vereniging een foto maken en binnen 24 uur een brasbrief schrijven (in de vorm van een gedicht) waarin ze uitleggen wat het bestuur van de vereniging moet doen om hun vlag of mascotte terug te krijgen. Het is een manier waarop de besturen van verenigingen met elkaar kunnen bonden, bijvoorbeeld door samen een drankje te doen als brasopdracht.
14Wat is het verschil tussen een meerkamp- en een toestelwedstrijd? Moet ik altijd alles doen op een wedstrijd?
  • Een meerkamp is wanneer je op alle toestellen in een discipline een oefening turnt in een wedstrijd. Je meerkampscore is de som van al je scores op elk toestel bij elkaar opgeteld. Meestal kun je op een meerkampwedstrijd alleen een medaille winnen als je in de top 3 van de meerkamp in jouw niveau eindigt. Het is niet per se verplicht om een meerkamp te turnen, maar als je dat niet doet mis je flink wat punten om kans te maken op een medaille.
  • Een toestelwedstrijd is een wedstrijd waar medailles gewonnen kunnen worden per toestel. Het is dus niet verplicht om een meerkamp te turnen. Er wordt één toestel wedstrijd per jaar georganiseerd (de eerste wedstrijd van het jaar, de NSTC1), en op de NSTC teams wedstrijd hoef je ook niet alle toestellen te doen voor je team.
15Waar kan ik de uitslagen van de wedstrijd vinden?
  • De uitslagen van een wedstrijd zullen uiterlijk een paar dagen na de wedstrijd op de website van de NSTB worden geplaatst.
16Moet ik per se meedoen aan de wedstrijd om naar de wedstrijd te komen?
  • Nee! Je mag ook komen om aan te moedigen en voor de gezelligheid, want een gezellige dag/weekend is het zeker en aanmoediging wordt erg gewaardeerd!
17Waar vinden de wedstrijden plaats?
  • Elke wedstrijd wordt door een studententurnvereniging georganiseerd in hun stad. De wedstrijden kan dus heel dichtbij georganiseerd worden (Utrecht), maar kan ook zo ver weg als Groningen of Enschede georganiseerd worden. Je kunt bijvoorbeeld de wedstrijdagenda van het seizoen 2023-2024 hier zien.
  • Er wordt vaak samen gereisd naar de wedstrijden, ofwel met carpool ofwel met het OV.
18Wat zijn zusjesverenigingen?
  • Onze zusterverenigingen (zusjes) zijn de andere studententurnverenigingen in Nederland. Dit zijn het er tien:
    • STAH (Amsterdam)
    • Pegasus (Delft)
    • Twist (Eindhoven)
    • Linea Recta (Enschede)
    • STUGG (Groningen)
    • Saturnus (Maastricht)
    • KUNST (Nijmegen)
    • Euroturn (Rotterdam)
    • Saltare (Tilburg)
    • Split (Wageningen)
19Wat moet ik meenemen naar een wedstrijdweekend?
Voorbeeld paklijst:
  • Sport-/turnkleding
  • (U-turn blauwe) kleding
  • Handdoek, shampoo, douchegel
  • Haarborstel, haarlak, haargel, elastiekjes, etc.
  • Snacks
  • Feest-outfit en accessoires (in thema)
  • Als je blijft slapen neem dan ook mee:
    • Luchtbed
    • Slaapzak
    • Kussen
    • Tandenborstel, tandpasta
    • Pyjama
    • Telefoon oplader